NENÄN, KASVOLUIDEN JA KORVIEN MUODON KORJAAMINEN

NENÄ JA KASVOJEN MUOTO

Nenän korjausleikkauksella voidaan korjata sekä synnynnäisiä että vammojen seurauksena syntyneitä muutoksia. Myös ylä- ja alaleuan asento ja sijainti sekä purenta vaikuttavat kasvojen ulkonäköön ja nenän ulkonäkö on suhteutettava koko kasvojen mittasuhteisiin.

Ensimmäisenä määritellään, mikä kasvoissa häiritsee potilasta eniten. Lääkäri kertoo parhaan tavan, jolla ongelma voidaan korjata. Joskus kasvojen muiden mittasuhteiden korjauksella saadaan kasvojen ulkonäön kannalta parempi lopputulos kuin nenäleikkauksella. Pieniä nenän kärkialueen muodon korjauksia voidaan tehdä paikallispuudutuksella, mutta usein laajempi korjausleikkaus vaatii nukutuksen. Leikkauksen jälkeen tukena käytetään lastaa ja teippausta 1-2 viikkoa. Töihin voi palata 2-3 viikkoa nenäleikkauksen jälkeen.

KORVAT

 Korvalehtien asentoa voidaan korjata rustorakennetta muotoilemalla. Tavallisin aihe on hörökorvaisuus. Leikkaus tehdään aikuisille paikallispuudutuksessa ja lapsille nukutuksessa. Arpi tehdään korvalehden taakse. Leikkauksessa ohennetaan ja taivutetaan korvarustoa lähemmäs päätä. Jälkihoitona tarvitaan useimmiten tukipantaa 2-4 viikkoa tukemaan korvalehtiä uuteen asentoon.