Arpikorjaukset plastiikkakirurgin ja ihotautilääkärin yhteistyössä

Leventyneet, kuopalla tai koholla olevat arvet aiheuttavat ulkonäöllistä haittaa.Arpia syntyy monista syistä ja niiden hoitoon käytetään arpityypistä riippuen useita eri menetelmiä.

Useimmiten arpikorjauksia tehdään noin 6-12 kk kuluttua arpien syntymisestä. Korjaustoimenpiteessä vanha arpi tasoitetaan tai poistetaan. Arven suuntaa voidaan tarvittaessa muuttaa niin, että se häviää paremmin kasvojen luonnollisiin ihopoimuihin. Syviä ja kuoppaisia arpia täytetään rasvansiirolla tai omakudossiirteillä.Korjauksen jälkeen arpien hoitoon käytetään arpihoitolevyä sekä tarvittaessa lääkärin määräämiä paikallishoitolääkkeitä ja pistoshoitoja.

Pinnalliset arvet voidaan tasoittaa keskisyvällä tai syvällä kemiallisella kuorinnalla ja hionnalla, jonka jälkeen ihon paranee noin viikossa. Punoitusta alueella voi esiintyä pidempään, tämä on peitettävissä meikkivoiteella. Kemiallisen kuorinnan ja hionnan lopputulos on täysin luonnollinen ja oman ihon näköinen, sillä ihoa ei polteta eikä ohenneta. Hoito on potilaalle helppo ja kustannustehokas.

Pinnallisia arpia voidaan tasoittaa myös ilman sairauslomaa ja puudutusta hellävaraisella laser-radiofrekvenssihoidolla. Laserhoidolla voidaan vähentää myös arpien punoitusta. Tämä menetelmä ei polta ihoa eikä aiheuta myöhemmin kiusallisia värivirheitä. Pitkään jatkuvat pigmenttihäiriöt ovat yleinen ongelma ihon palovamman aiheuttavissa fraxel- ja muissa hiilidioksidi- tai erbiumlaserhoidossa.