Akne

Akne on yleinen sairaus, jopa 90%:lla teini-ikäisistä on aknemuutoksia. Myös aikuisiän akne on varsin tavallista, noin 5% naisista ja 3% miehistä on aknemuutoksia vielä 40-50 vuoden iässä.
Aknen taustalla on immunologinen ihotulehdus, jonka yksityiskohtaiset syyt ovat vielä tutkimuksen alaisia. Aknen puhkeamiselle altistavat perimä ja hormonitoiminnan muutokset kuten teini-ikä.  Aknepotilaan talirauhaset ovat aktiivisempia ja iho rasvoittuva. Aknemuutoksia esiintyy siellä, missä talirauhaisia on enemmän eli kasvoissa, selässä ja rinnassa. Musta- ja valkopäät kehittyvät talirauhasten tukkeutumisen seurauksena. Talirauhasen tukkeutuminen johtaa myös tulehduksen vaikeutumiseen, jolloin syntyy punoittavia näppylöitä, märkäpäitä ja märkärakkuloita eli kystia. Talirauhaisiin kertyvät bakteerit pahentavat ihotulehdusta.

Lievä akne voi rauhoittua säännöllisellä ihon puhdistuksella ja apteekista saatavilla käsikauppavalmisteilla tai lääkärin määräämillä voiteilla. Hyvin tärkeätä on käyttää oikeita ihonhoitotuotteita, esim. liian rasvainen kasvovoide voi aiheuttaa aknen pahenemista. Keskivaikeaan  akneen tarvitaan usein myös suun kautta muutaman kuukauden mittaisia antibioottikuureja. Vaikeaa ja arpia aiheuttavaa aknea voidaan tehokkaasti hoitaa vain ihotautilääkäreiden käytössä olevilla lääkkeillä. Vaikeat aknekystat hoidetaan tarvittaessa lääkepistoksilla. 

AKNEN LÄÄKKEETTÖMÄT HOIDOT

Lääkkeiden lisäksi aknea voidaan rauhoittaa myös aknetulehdusta lievittävillä valohoidoilla ja ihonhoito-ohjelmilla. Aknen lääkkeettömät hoidot Ihoakatemiassa ovat esimerkiksi LED-valohoito, fotodynaaminen hoito, Emax yhdistelmähoito ja monipuoliset akneihon kemialliset kuorinnat. Ihoakatemian  Kauneuskeskuksessa on perinteisen ihonpuhdistuksen lisäksi käytössä akneihon intensiivihoito- ja kansainvälisesti suosittu HydraFacial hoito-ohjelma. Kosmetologit neuvovat myös akneihon hoitotuotteiden valinnassa.