PRP plasma ja kantasoluhoidot

PRP-plasma on vuosikymmeniä vanha hoitomuoto, jossa hyödynnetään potilaan omasta verestä erotettuja verihiutaleita (trombosyytteja). Trombosyyttimassaa on käytetty esimerkiksi jännetulehdusten ja kroonisten ihohaavojen hoidossa. Verihiutaleet sisältävät kasvutekijöitä, joiden on todettu nopeuttavan esimerkiksi diabeettisen haavan korjautumista. Kasvutekijät vaikuttavat mahdollisesti ihon kantasolujen erilaistumiseen.

PRP-plasmahoitoa on Suomessa markkinoitu virheellisesti kantasoluhoitona. Todellisuudessa hoito ei ole kantasoluhoitoa, vaan hoitoa veren verihiutale-tiivisteellä, jolla on lievä ihoa kiinteyttävä ja kollageenisynteesiä lisäävä vaikutus. Hoidon tehon lisäämiseksi PRP-plasmahoito yhdistetään joko neularullaukseen tai laserhiontaan. Kummatkin menetelmät lisäävät pigmenttihäiriöitä ja voimakas rullaus voi myös aiheuttaa hiusverisuonilaajentumia (couperosaa).

Ihoakatemiassa käytettiin PRP-plasmahoitoavuosina 2009-2010. Bioteknologian kehittyessä PRP-plasmahoidon tilalle ovat tulleet ihmiselle ominaiset bioaktiiviset peptidit, jotka lisäävät kollageenin, laminiinin ja elastiinin synteesiä ihon luonnollisten kasvutekijöiden tavoin.
Nykyaikaisilla bioaktiivisia peptidejä sisältävillä mesoterapialiuoksilla saavutetaan erinomaiset tulokset kivuttomasti, ilman puudutteita ja toipumisaikaa. Tästä johtuen Ihoakatemiassa on käytössäPRP-plasmahoidon sijaan mesoterapia bioaktiivisilla peptideillä.

Nykyään tutkimuslaboratorioissa pystytään erottelemaan ihosta myös kantasoluja ja siirtämään potilaan kantasoluviljelmän soluja pistoksilla ihoon. Kyseessä on kuitenkin kokeellinen ja hyvin kallis (n. 10 000 €) hoitomenetelmä, jonka pitkäaikaistulokset tehosta ja turvallisuudesta eivät ole vielä tiedossa. Odotamme tältä osin kliinisiä tutkimuksia, sillä alustavat tulokset eivät vielä ole olleet nykymenetelmiä parempia.