Fotodynaaminen hoito (PDT)

PDT  eli fotodynaaminen hoito on ollut jo monia vuosia ihotautilääkäreiden käytössä esimerkiksi laaja-alaisten valovaurioiden ja ihosyövän esiasteiden hoidossa. Hoidossa laitetaan ensiksi halutulle alueelle valon vaikutusta tehostavaa ainetta, jonka jälkeen kohdistetaan samalle alueelle tietyn aallonpituuden mukainen valo. Valospektri ei sisällä UV-säteilyä.

PDT hoidolla on myös ihoa nuorentava ja uudistava vaikutus ja siitä on kehitetty myös nuorennushoitoon soveltuva menetelmä. PDT nuorennushoito tasoittaa ihon värivirheitä, poistaa pigmenttiläiskiä, kiinteyttää ja tasoittaa ryppyjä.

Fotodynaaminen hoito on kansainvälisesti vakiintunut menetelmä laaja-alaisten valovaurioiden ja ihosyövän esiasteiden aktiinisten keratoosien hoitoon. PDT:lla pystytään samall hoitokerralla hoitamaan esimerkiksi koko päälaen tai dekolteen alue. PDT vaatii parin viikon toipumisajan, jolloin hoidettu ihoalue on ruvettunut ja punoittava.

Aktiinisten keratoosien ja valovaurioiden fotodynaaminen hoito (PDT)

Ihoakatemia enne ja parast 1 1

Ennen hoitoa
Laaja-alainen aurinkovalovaurio ja lukuisat aktiiniset keratoosit, joita on aikaisemmin hoidettu yliopistosairaalassa jäädyttämällä ja aurinko-PDT:lla. Paikallisen jäädytyksen jälkeen on kehittynyt arpia, mutta vain osa muutoksista on hoitunut.

Ihoakatemia enne ja parast 1 2

3 viikkoa
Ihon kirjavuus on huomattavasti vähentynyt. Suuri osa valovaurioista on hävinnyt. Vaaleapunaiset alueet ovat korjaantumassa olevaa ihoa.

Ihoakatemia enne ja parast 1 3

2 kuukautta
2 limatta ruskettunut, mutta ihon kirjavuusviikon etelänmatkan aikana ihon on aurinkosuojasta huo edelleen huomattavasti vähäisempää. Todettavissa muutamat ohuet aktiiniset keratoosit, jotka vaativat vielä toisen käsittelyn tai jäädytyshoidon.